torsdag 14 november 2013

Minska i Astra avslutar PARE

Minskar mitt innehav i Astra med 95 aktier och har nu kvar 70, Astra har gått upp 13% + en hög utdelning under ca 4 år. Jag har i omgångar ökat på mitt innehav så har inte ägt alla aktier i 4 år.

Motivet till försäljningen är att astra inte har en stigande vinst utan tvärtemot en vinst som sjunker. Vilket jag var medveten om när köpen gjordes. De som dock har ändrats under tiden är att Astra slutade med återköpen av aktier och har börjat lägga en massa pengar på förvärv. Jag hade hoppats på att den höga utdelningen och aktieåterköp skulle hålla kursen stabil medans man fick 5-8% i direktavkastning. Sedan att dom själva skulle utveckla nya vinstgivande läkemedel av egen kraft utan stora förvärv.
Anser inte i dagsläget att Astra är något fynd till denna kurs och väljer därför att minska innehavet och behålla 70 aktier.

Har även sålt av dom sista aktierna i Pa Resources, Detta innehavet har jag haft sedan 2009 men har minskat förut. Var dum nog att tom vara med i nyemission, Snacka om att kasta bra pengar efter dåliga. Nu ska jag inte säga att jag vet att dom inte kommer att få ordning på företaget och att det långsiktigt är en bra investering. Men jag själv vill inte äga företag som Pare och anledningen att jag var med i nyemmisionen var att jag dum som jag var trodde att jag skulle kunna minska min förlust vilket inte blev fallet. Visst har du lärt dig något nu ????

Förlusten blev ca 7000kr vilket inte är så mycket men har sedan tidigare tagit förluster i bolaget på ca 8000kr så totalt belastar det givetvis portföljen märkbart. Menar ser man förlusten i relation till utdelningen jag årligen får är förlusten stor.

Tråkigt att minska och sälja av innehav då det är betydligt roligare att köpa och äga aktier. Men kan inte i dagsläget tycka att risken i förhållande till avkastningsmöjligheterna är tillräckligt attraktiva.

Nu kan man tro att jag knappt äger några aktier men så är inte fallet. Aktie portföljen är fortfarande värd ca 950 000kr.


2 kommentarer:

  1. Du får se det som om att de 7000 kr kanske var kostnaden för att inte förlora 70.000 kr längre fram då du nu lärt dig något på det som du undviker göra då...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja helt rätt inställning! Vi får hoppas att det blir så också. Det värsta är att det flesta misstagen man gör i efterhand ser så uppenbar ut. Dock när man väl gjorde dom var det inte lika uppenbart.

      Radera