måndag 21 maj 2012

Försäljning Bostadsrätt

Bostadsrätten är såld med mycket bra förtjänst i procent räknat. har haft den i ca 7 års tid och avkastningen hamnade på 25% per år efter avdraget mäklararvode men innan skatt.
Nu vill jag verkligen inte få någon att tro att det generellt är en sådan lysande affär köpa varken hus eller bostadsrätter. Det om något tycks vara det enda folk ser som totalt säkert "bostäder går alltid upp i pris".

Vet inte hur många jag har diskuterat saken med och i princip alla har samma "tänk". Fel folk tycks göra är:

1, Dom räknar aldrig in allt huset har kostat dem under tiden (Ränta, reparationer, renoveringar)

2, Att man efter 20 års tid får några hundra tusen mer för kåken betyder inte ens att man har gjort en vinns. Men klart det där med inflation är inte lätt... 1 mille för 20 år sedan är inte samma som en mille idag!!

3, Som jag fått erfara nu så går en hel del av "vinsten" om det nu verkligen är det (se punkt 2) till mäklararvode och skatt.

Jag kan förstå att priser centralt i stora städer är höga och att dem lär förbli höga. Men det börjar bli sjukt när det i en förort/område i stadens utkant, kostar lika mycket att bygga ett nytt hus som att köpa ett hus byggt på 70 talet.

Tycker en sundare syn på köpet av sin bostad borde vara att man räknar med att det krävs underhåll och att man när man väl säljer har bevarat värdet på sina investerade pengar. Alltså att köpkraften är den samma som när man väl köpte bostaden.

Kan dock själv glädja mig åt att jag inte hade några lån på bostaden. Och att den största värdeökningen skedde sista 2 åren. Så jag har inte bundit massa kapital i bostaden som annars hade kunnat investeras och förhoppningsvis förräntat sig.

Blev 167500kr att placera tills skatt skall betalas nästa år eller 134500kr i handen efter skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar