fredag 5 april 2013

Deklarerat klart.

Deklarationen är klar!
Har fått bra rutin på deklarationen så tar inte alls lika lång tid som förut. Räknade ut reseavdrag redan innan det var möjligt att deklarera och hade gjort noteringar under året vid försäljningar så behövde inte leta alltför mycket i gamla avräkningsnotor. 
Sedan underlättades det av att jag hade gjort få försäljningar under året. 

Summering, 
Inkomsten från arbete utvecklas som lönerna i övrigt i Sverige. Har under året gått upp ett "lönesteg" men har samtidigt tappat ett tillägg så går jämt upp. Gläds ändå åt att ha en okay inkomst på över 600 000 kr.  

Inkomsten från investeringar var som jag skrev tidigare ingen direkt höjdare detta år. Vinster och förluster vid försäljningar gick jämnt upp. Utdelningen har dock ökat några tusen till 55800kr. 

Kvar att göra som rör deklarationen är att möjligtvis göra ett försök att få tillbaka utländsk källskatt.
Utdelningarna i amerikanska/finska/norska innehav fungerar som det ska då 15% dras i utl källskatt och 15% skatt betalas i Sverige. 
Problemet är att innehaven i Total/France telecom/Telefonica är ADRér noterade på USA börsen. Där dras för mycket utländsk källskatt. vilket jag inte får göra avräkning av i min deklaration. Svaret från avanza är "Anledningen till detta är att det är ADR:er från franska bolag. När vi får utdelning via vår depåbank i USA så kan de inte ta hänsyn till dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Frankrike. Därför dras det 30% i utländsk källskatt. För att få tillbaka de 15% som dragits utöver dubbelbeskattningsavtalet så behöver man dessvärre kontakta den franska skattemyndigheten."

För mycket skatt har även dragits på utdelningen i EON, Vilket jag tycker är konstigt då jag äger aktien direkt genom nordnet köpt på tyska börsen. Jag har mejlat nordnet och väntar på svar angående detta. 

Det är inte mycket pengar det handlar om men känns alltid fel att "ge bort pengar" i onödan. Sedan är det väll alltid lärorikt att ta kontakten med myndigheter och lära sig hur saker fungerar. 
 

4 kommentarer:

 1. Jo, det var riktigt trist. Hände mig med. Fick bara tillbaka 500kr av 989 källskatt. France Telecom är den enda aktien jag har blivit dubbelbeskattad på. Hade nästan varit billigare att lagt ut 750kr i courtage och köpt på franska börsen istället och ha bra skattesats de kommande tio åren.

  mvh,
  Niklas J

  SvaraRadera
 2. inte så säkert det hade fungerat ändå. Jag har blivit dubbelbeskattad på E.ON som är köpt direkt via tyska börsen. Hört att det ska vara samma om man äger Maersk via danska börsen. Riktigt dåligt tycker jag att inte sådant fungerar automatiskt! Väntar på svar från nordnet ang EON

  SvaraRadera
 3. Fyll i och skriv ut: http://www.bzst.de/EN/Steuern_International/Kapitalertragsteuerentlastung/Auslaendische_Antragsteller/Formulare/E_englisch.html

  Uppgift V (Certificate of foreign tax authority / Bestätigung der Steuerbehörde des Sitz/Wohnsitzstaates) fylls i av det svenska skattekontoret i Östersund, dit du skickar blanketten per post.

  Skicka slutligen blanketten till det tyska skatteverket för återbetalning. Tyskarna vill även att du skickar med något bevis på att du fått utdelningen och att du betalat angivet belopp i skatt. Vet inte vad som händer om detta dokument är på svenska eller om beloppen har räknats om till svenska kronor. På blanketten ska alla belopp anges i euro eller D-mark.

  För fransk skatt, leta rätt på någon fransk blankett och klura ut hur man fyller i den. För dansk skatt, ladda ner blankett 06.020 (danska) eller 06.003 EN (engelska), som även den måste gå via skattekontoret i Östersund. Den danska blanketten kan laddas ner här: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=56089&vId=0&type=Erhverv

  Det är dumt att betala 750 kr i courtage för en fransk aktie. Om du nu nödvändigtvis vill handla på Parisbörsen är det bättre att använda t.ex. Nordea som bara tar 199 kr.

  SvaraRadera