fredag 10 januari 2014

Årssammanställning: 2miljoner!

Gjorde denna morgon en sammanställning över mina tillgångar och året som har gått..
Glädjande var att jag i dagsläget har en portfölj värd just över 2miljoner kronor! Går framåt...
Har summerat nettolönerna och vad jag har sparat och landar på ca 54% vilket jag även där är nöjd med. Känns inte som att jag snålar utan lever bra och gör saker jag vill men klarar ändå att spara över 50% av förvärvsinkomsten.

Portföljen i dagsläget är väldigt defensiv med:
ca 42% räntefonder/räntekonton och räntebevis.
ca 42% aktier var av störredelen må anses som stora stabila bolag.
ca 6% är placerat i Brummers multistrategi fond vara 50% i 2xl fonden.

Största innehaven är
Avanza
HM
Fortum
Aker
Orkla
Telefonica
Orange
Unilever
PG
Ratos
Kraft Foods/Mondeles
Statoil
EON
Coca cola
SSAB

Dessa är inte rangordnade efter storlek och är direkt från huvudet så kan ha missat något företag också.10 kommentarer:

 1. Inga barn antar jag

  SvaraRadera
 2. Nä det har du rätt i. Men just det är en n bra anledning spara för... och varför skulle det inte gå att spara bara för att man har barn ?

  SvaraRadera
 3. Härlig milstolpe och en bra sparkvot! Jag siktar på miljonen i vår & 60% i sparkvot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har senaste åren legat mellan 45-60%. Vet att det skulle gå att spara betydligt mer men jag tycker inte som vissa andra bloggare att det är värt att leva så extremt sparsamt. Jag både reser och gör av med pengar på utemat och alkohol.. Men klart jag avstår från saker... Man får aldrig någonting för inget. =)

   Radera
 4. Du tänker precis som jag. Jag kan också spara mer, kanske 70% men det är inte värt den mödan det innebär. Då kommer man inte leva något i nuet. Jag spenderar pengar på kortare resor, upplevelser och restaurangbesök. Det gör att jag orkar och tycker det är värt att ha denna höga sparkvot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemligheten är enligt mig att göra sparandet till ett _nöje i sig självt_. Inte bara till ett mål för att kunna köpa den bilen eller huset. För blir man verkligen lyckligare av att alltid äga det senaste? Finns en sådan tillfredsställelse i att bara veta att du kan köpa en ny bil när du vill utan att göra det! Det i jämförelse med dom som köpt bilen och inte vet om pengarna räcker till nya vinterdäck. Där förstår jag inte hur många resonerar kring.

   Radera
 5. Du har en bra poäng där! Håller med om att det är tillfredsställande att ha vetskapen att man kan köpa det, bara man vill. Över till något annat, har du ägt Orkla länge? Jag är intresserad av att ta en position i bolaget under året. Vid vilka nivåer har du köpt in dig på? Vilka nivåer känner du dig bekväm att handla aktien till? Ska börja bevaka den.

  SvaraRadera
 6. Har haft Orkla i flera år men har ökat på i 2 omgångar tror jag. Min Gav är 8% över dagens kurs så har än så länge inte varit någon vidare bra affär. Ligger dock på plus om man räknar in den höga utdelningen jag fått genom åren. Jag gillar matdelen i Orkla och att det finns en stark huvudägare vilket jag tror på lång sikt kommer skapa värden. Tycker dagens kurs ser helt ok ut, Själv ökar jag nog på om vi går ner mot 40 Nok då det redan utgör ett av mina större innehav.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar också matdelen. Riktigt starka och välkända märken. Har satt 42 Nok som inköpskurs, jag tror att den nivån infrias inom de närmsta 2 åren. På längre sikt borde vi kunna se 5-10% tillväxt exkl. utdelningar.

  SvaraRadera
 8. 42 är nog en bra kurs. Behövs nog bara en tillfällig dipp för att kunna plocka upp Orkla på den nivån. Annars ser jag personligen inga direkt fynd på dagens nivåer. Men man må vara ödmjuk inför ovissheten över framtiden...

  SvaraRadera