onsdag 14 maj 2014

Akelius noterar preferensaktier

Såg idag på Avanza att det går att teckna preferensaktier i Akelius. Årsräntan är 6,8% och betalas ut kvartalsvis. Vill bolaget lösa in aktierna så blir det till 125% av teckningskursen det första året. År 1-5 till 115% och efter år 10 till 110%.

Jag har sedan tidigare sparkonto hos Akelius spar vilket jag varit nöjd med och jag har förtroende för Roger Akelius(ägare) och Akelius som bolag. Skummade som snabbast igenom prospektet och det man kan tycka är att soliditeten är något låga kring 30%. Dock består fastighetsbeståndet  till 95% av privatbostäder(47000 stycken) och är geografiskt spridda över flera länder och städer. Vilket jag tycker borde borga för att intäkterna kommer att vara relativt konstanta även i sämre tider.

Jag kommer att teckna mig för pref aktier frågan är bara hur många. Ser man på tex Ratos preferensaktie och Nordeas räntebevis med lägre ränta så handlas dom i dagsläget ganska mycket över det nominella värdet. En ränta långsiktigt på 6,8% är jag nöjd med och när jag samtidigt tycker aktier generellt är dyra känns detta ännu mera lockande.

Någon som har några tankar kring erbjudanet?


Går läsa mer på https://www.avanza.se/avanzabank/kampanjer/cf/2014/akelius/index.html

4 kommentarer:

 1. skummade prospektet lite snabbt och tyckte mig läsa att utdelningen inte är fastslagen utan efter år 1 så bestämmer stämman (dvs de som sitter på resten av aktierna, dvs icke preffar) om preffarna skall få utdelning... vad säger då att utdelning skulle utgå framgent? (med risk för fel då jag preliminär skummade snabbt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra du tar upp detta. Givetvis finns risken att utdelningen beslutas att ställas in. Dock får inte stamaktieägarna erhålla någon utdelning före prefaktiägarna. Om utdelningen uteblir eller understiger utlovade nivån läggs detta till innestående belopp och räknas upp ed en ränta om 10% på årsbasis. Vilket skulle göra att bolaget har stora incitament att betal utdelningen.

   Radera
 2. Bra svar! Vad innebär innestående belopp?

  SvaraRadera
 3. Innestående belopp blir om dom av någon anledning väljer att inte betala utdelningen. Anta att du skulle ha fått 1000kr i utdelning, dom 1000 kronorna kvarstår som en skuld till dig och räknas upp med en ränta på 10% på årsbasis.

  SvaraRadera